Partnerzy wspierający
KGHM Orlen Tauron
Czas zadbać o odporność: naturalne produkty, które warto włączyć do diety jesienią

Jak w naturalny sposób wzmocnić organizm, by wygrał z infekcjami podczas jesiennych chłodów? Oxymel, zimnotłoczony olej z czarnuszki, miód, czy pyłek pszczeli to zdrowe i ekologiczne składniki tej kuracji

Pasieki Rodziny Sadowskich to jedno z największych, polskich gospodarstw pszczelarskich. Razem z Sadowskimi pracuje w nim około 150 milionów pszczół zamieszkujących ponad 3000 uli, które zapylają pola Mazowsza i Kujaw. Oferta firmy to nie tylko superfoods z ula, ale i inne ekologiczne produkty o prozdrowotnych właściwościach, które wspierają układ immunologiczny.

Żywe octy – naturalne probiotyki przed śniadaniem

Szklanka wody z łyżką żywego octu rano wzmacnia odporność, poprawia trawienie, a także działa antybakteryjnie. Żywe octy zawierają naturalne kultury bakterii, witaminy A, C, B i E, sole mineralne, a także cały szereg enzymów i aminokwasów. Znajdują się też w nich ważne dla zdrowia składniki balastowe jak pektyny, które nie dopuszczają do odkładania się wapnia w ściankach tętnic oraz bioflawonoidy, których obecność sprzyja lepszemu przyswajaniu przez organizm witaminy C. Zawarte w naturalnych octach kwas octowy, galusowy i mlekowy działają przeciwdrobnoustrojowo, a naturalne kultury bakterii wspierają mikroflorę jelitową, która w istotnym stopniu wpływa na odporność.

Przeczytaj też: Wegetarianizm odmładza. Bez mięsa żyjemy dłużej i piękniej

Oxymel – mikstura działająca jak naturalny antybiotyk – szot raz dziennie

Miód, ocet, cebula, cytryna, czosnek i przyprawy to naturalne składniki tradycyjnych receptur na odporność. Ich moc łączy w sobie słodko-pikantny Oxymel z Pasiek Rodziny Sadowskich. Jego bazą jest octowy macerat z warzyw – cebuli, czosnku oraz przypraw – kardamonu, kurkumy, goździków, pieprzu cayenne oraz imbiru. Baza została wzbogacona w 20 proc. miodem oraz mieszanką naturalnych octów – jabłkowego, gruszkowego i z kwiatu czarnego bzu. Składniki oksymelu działają jak naturalny antybiotyk: antybakteryjnie i przeciwzapalnie, a do tego są źródłem witamin i minerałów. Jeden poranny szot Oxymelu dodaje energii, rozgrzewa, pomaga budować odporność organizmu przez cały rok i jest niezastąpiony szczególnie w okresach sezonowych infekcji.

Kuracja superfoods prosto z ula

Miód wielokwiatowy, wzbogacony mleczkiem pszczelim oraz pyłek pszczeli to niezwykle odżywcze pszczele produkty. Dla poprawy odporności wystarczy zjeść łyżeczkę miodu dziennie. Można też nim podwoić moc kuracji pyłkiem pszczelim. W takim przypadku łyżkę pyłku należy zalać letnią wodą i dodać łyżeczkę miodu z mleczkiem pszczelim, zamieszać, odstawić na noc i rano wypić.

Mleczko pszczele to wyjątkowy superfood z ula. To właśnie nim żywią się pszczoły na początku swojego rozwoju. Jest bardzo odżywcze – zawiera moc cennych składników, w tym m.in. aminokwasy, kwasy tłuszczowe, sterole, fosfolipidy i woski, a także biopierwiastki: potas, żelazo, miedź, fosfor, sód, wapń i siarkę. To też źródło m.in. witamin z grupy B.

Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy, który został zebrany przez pszczoły, ale nie został całkowicie przez nie przetworzony. Pyłek jest bogaty w witaminy, minerały, białka, tłuszcze i kwasy tłuszczowe, enzymy, karotenoidy i bioflawonoidy, dzięki czemu ma bardzo szerokie zastosowanie zdrowotne. Regularnie stosowany wzmacnia odporność, poprawia kondycję fizyczna i psychiczną, obniża poziom tłuszczów we krwi, a także działa przeciwzapalnie, odtruwająco i osłonowo.

Przeczytaj też: Truciciele atmosfery. Jak wpływają na zdrowie i jak się ich pozbywać z organizmu?

Rytuał z olejem z czarnuszki

Olej z czarnuszki najlepiej smakuje w połączeniu z miodem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Najcenniejszy jest niefiltrowany, nierafinowany i wytwarzany ręcznie. Zachowuje wówczas całą swoją dobroczynną moc. Cechuje go wysoka zawartość witaminy E, beta karotenu oraz minerałów takich jak cynk i selen. Dodatkowo obecny w nim tymochinon sprawia, że olej z czarnuszki ma właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe (czyli pomaga w zwalczaniu infekcji bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych). Warto wiedzieć, że olej z czarnuszki nie jest przeznaczony do smażenia lub innej obróbki termicznej. Idealnie komponuje się z gotowanymi i świeżymi warzywami, jako składnik zimnych sosów, np. domowego pesto lub pasty twarogowej.

KATEGORIA
STYL ŻYCIA
UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ

Zapisz się do newslettera

Aby zapisać się do newslettera, należy podać adres e-mail i potwierdzić subskrypcję klikając w link aktywacyjny.

Nasza strona używa plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie polityka cookies