Partnerzy wspierający
KGHM Orlen Tauron
Wielkanoc bez jaj – garść kuchennych inspiracji

Kwaśny smak żurku, aksamitność sernika, słodycz karmelu mazurka. Weganie też mogą cieszyć się tym wszystkim przy wielkanocnym stole. Podajemy przepisy, które łączą tradycję z dietą roślinną. Wesołych Świąt!

Sałatka Cezar z jarmużem
przepis na 4 porcje

składniki:
na dressing:
pół szklanki krótko namoczonych nerkowców
1 łyżeczka musztardy dijon
1 główka upieczonego czosnku
kilka kropli oleju z winogron
¼ łyżeczki soli morskiej
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
2 posiekane ząbki świeżego czosnku
3 łyżki kaparów i 2-3 łyżki solanki z kaparów
sok z 1 cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
na sałatkę:
duży pęczek porwanego na kawałki jarmużu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki startego parmezanu

Upiecz czosnek. Odetnij jego górną część, skrop olejem z winogron i odrobinę posól. Zawiń w folę aluminiową i piecz przez około godzinę aż zacznie pachnieć. Odwiń, ściśnij za dolną część, żeby miękkie ząbki same wyszły. Do blendera wrzuć nerkowce, musztardę, pieczony czosnek i kapary. Następnie wlej solankę z kaparów, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Zmiksuj na gładką kremową masę. Dodaj wodę, by rozrzedzić sok - powinien być dość gęsty, ale jednocześnie lejący. Odstaw na bok. Przygotuj sałatę. W dużej misce umieść jarmuż, skrop go oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj, by zmiękł i stracił goryczkę. Dodaj odpowiadającą ci ilość dressingu i posyp parmezanem. Zamieszaj i od razu podawaj.

Przeczytaj też: Brak mięsa w diecie podnosi jakość życia

Żurek z pieczonymi ziemniakami
przepis na 6 - 8 porcji

składniki:
na bulion
1 bulwa selera, duża
1 duży korzeń pietruszki
1 mała marchewka
1 cebula
10 suszonych grzybów
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki lubczyku
2 łyżeczki dobrego oleju
1 łyżeczka soli
4 – 6 ząbków czosnku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela
6 ziaren pieprzu
2 l wody
pieczone ziemniaki:
4 duże ziemniaki
2/3 łyżki oleju roślinnego
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki lubczyku
½ łyżeczki pietruszki
sól i czarny pieprz
pozostałe:
350 – 500 ml żuru
2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżeczka majeranku

Warzywa obierz lub wyszoruj, nie krój. Włóż do dużego garnka, w którym ugotujesz zupę. Rozgrzej na sucho niedużą patelnię, połóż na niej ząbki czosnku i praż przez minutę. Obok połóż liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu i praż przez kolejne 30 sekund. Wszystko zdejmij z patelni i wsyp do garnka z warzywami. Wlej wodę i przykryj garnek. Gotuj pod przykryciem na minimalnym ogniu przez godzinę, do półtorej. W międzyczasie rozgrzej piekrnik do 200 stopni. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i włóż do dużej miski. Dodaj olej oraz wszystkie przyprawy i tą mieszanką dokładnie natrzyj ziemniaki. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25- 35 minut do momentu, aż będą złote i chrupiące. Kiedy bulion będzie gotowy, zdejmij garnek z ognia i przecedź bulion przez sito. Ponownie wlej go do garnka, i lekko podgrzewając, stopniowo dodawaj żur. Na koniec dodaj chrzan oraz majeranek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Żurek podawaj gorący z pieczonymi ziemniakami.

Przeczytaj też: Wegetarianizm odmładza. Bez mięsa żyjemy dłużej i piękniej

Klopsiki jaglane z tofu
przepis na 2 porcje

składniki:
2 łyżki masła klarowanego
1 posiekana cebula
100 g kaszy jaglanej
200 ml bulionu warzywnego
2 duże mączyste ziemniaki
200 g marynowanego tofu
pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
1 mała posiekana papryczka chili bez pestek
pół łyżeczki mielonej kolendry
pół łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka łagodnego curry
trochę posiekanych listów tymianku i majeranku
sól ziołowa
świeżo mielony pieprz

Łyżeczkę masła rozpuść w garnku, zeszklij na nim cebulę. Dodaj kaszę, przez chwilę razem smaż, następnie rozprowadź bulionem. Gotuj aż kasza zmięknie. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i rozgnieć na gładką masę. Tofu dokładnie rozgnieć widelcem. Pozostałą część masła rozgrzej na drugiej patelni, przysmaż kmin, dodaj chili oraz pozostałe przyprawy. Wymieszaj. Dodaj ziemniaki, kaszę i tofu. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Z masy formułuj kulki średniej wielkości. Klopsiki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podawaj z miksem sałat skropionym oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny i solą oraz ulubionymi nowalijkami.

Mazurek ze słonym karmelem

składniki:
na kruche ciasto
160 g mąki ryżowej
160 g mąki owsianej (bezglutenowej)
40 g mąki ziemniacznej
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
100 ml syropu klonowego
100 ml dowolnego oleju roślinnego
na karmel daktylowy
400 g dużych, miękkich daktyli
2 łyżka masła orzechowego
½ szklanki mleka roślinnego
½ łyżeczki soli
na czekoladowy wzorek
100 gorzkiej czekolady
¼ szlanki mlek roślinnego

Przygotuj kruche ciasto. Mąkę przesiej i połącz z sodą oczyszczoną. Wszystke składniki wymieszaj łyżką. Ciasto powinno być wilgotne i delikatnie klejące. Jeśli jest zbyt suche i sypkie, dodaj więcej oleju i syropu. Prostokątną blaszkę 20-30 cm wyłóż papirem do pieczenia. Dno wylep dokładnie ciastem. Nakłuj je widelcem i piecz 10-15 minut w 190 stopniach. W międzyczasie przygotuj karmel daktylowy. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Pokryj nią przestudzone ciasto i wyrównj. Włóż do lodówki na kilka godzin. Czekoldę rozpuść w rondelku z mliekiem i udekoruj nią ciasto.

Kwadraty z surowego sernika truskawkowego
przepis na 12 sztuk

składniki:
na spód
200 g daktyli (ok. 22 sztuk) wypestkowanych
szklanka orzechów włoskich
szczypta soli morskiej
na nadzienie
szklanka nerkowców (uprzednio namoczonych)
szklanka mleczka kokosowego z puszki
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół szklanki syropu klonowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
sok z 1 cytryny
na polewę truskawkową
szklanka truskawek bez szypułek
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2-3 łyżki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy

Zmiksuj daktyle, wyjmij i odłóż na bok. W blenderze lub malakserze zmiel drobno orzechy włoskie i sól. Porcjami dokładaj daktyle i rozdrabniaj aż uzyskasz sypkie ciasto, które w palcach powinno się sklejać. Formę do pieczeniach o wymiarach 20 cm na 20 cm (lub podobnych) wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w niej daktylowo-orzechową masę. Równo rozprowadź i dociśnij dłonią, żeby otrzymać płaski spód. Włóż formę do zamrażarki, żeby masa zastygła. W tym czasie w blenderze umieść nerkowce, mleczko kokosowe, oliwę z oliwek, skórkę cytrynową, sok z cytryny i sól. Miksuj na kremową masę (jeśli będzie za gęsta, dodaj odrobinę oliwy lub mleczka kokosowego). Wyjmij spód z zamrażarki i wylej na niego masę z nerkowców. Wygładź łyżką i włóż do zamrażarki na 3-4 godziny. W międzyczasie przygotuj polewę truskawkową. Do małego rondelka włóż truskawki, skrobię kukurydzianą i odrobinę wody. Gotuj przez 2-3 minuty i zacznij rozdrabniać łyżką. Gotuj przez następne 5 minut. Wyłącz ogień i poczekaj aż masa ostygnie i stężeje. Wstaw do lodówki, by się schłodziła. Rozsmaruj truskawki na serniku i pokrój w kwadraty. Przechowuj w lodówce przez 2-3 dni.

AQUAFABA
zamiennik jajek do przygotowywania wegańskich posiłków

składniki:
300 g suchej ciecierzycy
półtora litra wody

Ciecierzycę zalej litrem wody i odstaw do namoczenia na noc. Rano odlej płyn a ciecierzycę przełóż do garnka. Wlej 4 szklanki wody i gotuj przez godzinę. Pozostały płyn przelej przez gęste sitko do miski i wystudź. Po kilku godzinach przelej do garnka i podgrzej. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj, aż zredukujesz płyn do połowy objętości. Żelującą wodę przelej przez sitko. Schłódź w lodówce. Po schłodzeniu otrzymasz aquafabę gotową do ubijania.

Więcej przepisów znajdziesz w książkach:

Minimalist Baker. Prosto, smacznie, wegańsko, Dana Shultz, Pascal
Słodkie sekrety. Czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem; Weronika Madejska, Septem
Nowa jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata, Marta Dymek, Marginesy oraz na stronie www.jadlonomia.com

KATEGORIA
STYL ŻYCIA
UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ

Zapisz się do newslettera

Aby zapisać się do newslettera, należy podać adres e-mail i potwierdzić subskrypcję klikając w link aktywacyjny.

Nasza strona używa plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie polityka cookies