Partnerzy wspierający
KGHM Orlen Tauron
Wegańska wigilia bez ryb 

Kilka przepisów na roślinne potrawy, które można postawić na świątecznym stole

Ich ceny przed Bożym Narodzeniem szybują w górę, osiągając kosmiczne pułapy, a drogocenne ryby niekoniecznie pochodzą ze zrównoważonych połowów. Dla dobra planety, naszego zdrowia oraz stanu konta przyrządźmy dania wegańskie. Podpowiadamy proste przepisy.

PASZTET W SŁOIKU Z BOROWIKAMI
przepis Marty Dymek

składniki:
1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
½ szklanki kaszy jaglanej
10 g suszonych borowików
3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 ząbek czosnku w łupienie
sól
50 ml oleju roślinnego
1-2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki lubczyku
½ łyżeczki pietruszki
½ łyżeczki mielonej kolendry
sól i czarny pieprz
mrożone wiśnie i rozmaryn do podania
bułka tarta do wysypania słoików

Soczewicę zalej wodą i gotuj do miękkości przez około 20 – 25 minut. Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem. Następnie do rondelka dodaj opłukaną kaszę, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz sól i wlej szklankę świeżej wody.

Gotuj na minimalnym ogniu pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę, czyli około 15 minut. Z ugotowanej kaszy jaglanej wyłów liście laurowe, czosnek oraz ziele angielskie. Ugotowaną soczewicę odcedź.

Tak przygotowaną kaszę i soczewicę przełóż do dużej miski i dodaj pozostałe składniki, następnie wszystko dokładnie zblenduj ręcznym blenderem. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Każdy słoiczek delikatnie posmaruj olejem i wysyp bułką tartą.

Do środka włóż kilka łyżek masy pasztetowej, wygładź i na szczyt delikatnie wciśnij wiśnie oraz gałązkę rozmarynu.

Słoiczki ułóż na blasze piekarnika, wsuń do środka i ustaw temperaturę na 150 stopni. Od momentu kiedy piekarnik osiągnie taką temperaturę, piecz paszteciki przez 60 minut, czyli do czasu aż delikatnie się zarumienią na szczycie. Schłodź przed podaniem.

Przeczytaj też: Wegetarianizm odmładza. Bez mięsa żyjemy dłużej i piękniej


PERSKA PIECZEŃ Z DYNII I PISTACJI
podawana z lekko pikantnym sosem pomidorowym

przepis JAMIEGO OLIVERA

składniki:
400 gramów dyni
oliwa z oliwek
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
50 g suszonych moreli
50 g wiśni lub żurawiny
2 łyżeczki nasion kminku
2 łyżeczki nasion kolendry
1 cytryna
1 pęczek świeżej kolendry
200 g kasztanów jadlnych konserwowych lub świeżych
pół łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonego cynamonu
100 g pistacji łuskanych
100 gramów migdałów
100 g ugotowanej komosy ryżowej lub brązowego ryżu
2 łyżki nasion chia zmieszane z 6 łyżkami wody i pozostawione do namoczenia (zamiast 2 jajek)
1 granat
na sos pomidorowy:
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 świeże czerwone chili
1 laska cynamonu
½ pęczka świeżego tymianku
1 szczypta kurkumy
2 x 400 g puszki pomidorów śliwkowych
1 łyżka octu balsamicznego

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj formę do tarty o średnicy 24 cm z wyjmowanym dnem odrobiną oliwy z oliwek. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój na 1 cm kawałki, następnie wrzuć na blachę do pieczenia z odrobiną oleju, solą morską i czarnym pieprzem. Piecz przez 20 - 25 minut.

Obierz i grubo posiekaj cebulę i czosnek, a także morele i żurawinę. Rozgnieć nasiona kminku i kolendry, zetrzyj skórkę cytryny. Kolendrę i kasztany grubo posiekaj.

Na patelni na odrobinie oliwy na średnim ogniu smaż cebulę przez 10 minut lub do momentu, aż będzie miękka i słodka. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż zacznie mięknąć, a następnie dodaj wszystkie przyprawy i trochę więcej oleju. Gotuj jeszcze kilka minut, aż wszystko zacznie ładnie pachnieć. Zdejmij z ognia i odstaw.

Zmiksuj pistacje i migdały na gruby proszek. Przełóż do miski z komosą ryżową lub ryżem i suszonymi owocami, a następnie dodaj skórkę z cytryny, kolendrę i kasztany. Dodj mieszankę z nasionami chia i cebulę.

Wyjmij dynię z piekarnika i rozgnieć jej połowę widelcem, pozostawiając drugą w kawałkach, a następnie wymieszaj razem. Ułóż partię w przygotowanej formie i dociśnij, aby ją spłaszczyć. Piecz w piekarniku przez 45 - 50 minut.

W trakcie pieczenia przygotuj sos pomidorowy. Obierz i posiekaj czosnek orz cebulę. Umieść duży rondel na średnim ogniu. Nakłuj papryczki chilli i dodaj z odrobiną oleju, laską cynamonu, gałązkami tymianku, czosnkiem, cebulą i kurkumą.

Podsmażaj przez minutę lub dwie, a następnie dodaj pomidory śliwkowe. Napełnij puszkę wodą i wlej ją do garnka, mieszając. Dopraw solą, wymieszaj z octem balsamicznym i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Gdy sos będzie gęsty i wyjmij chili, cynamon i tymianek.

Wyjmij pieczeń z piekarnika i umieść na półmisku. Posyp pestkami granatu. Sos podaj w osobnej misce.

Przeczytaj też: Oblicza ekolęku. Co czujemy w związku ze zmianami klimatu

WEGAŃSKIE BROWNIE Z KREMEM MANGO
przepis cukierni Muus na warszawskiej Tamce

składniki:
2 łyżki siemienia lnianego
200 g gorzkiej czekolady
80 g olej kokosowy
1 szklanka cukru
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao
szczypta soli
na krem
pół litra wielofunkcyjnej śmietanki roślinnej 31 proc.
cukier puder według uznania
60 ml pulpy mango

Siemię lniane zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na 10 minut, by napęczniało. W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną na kawałki czekoladę. Olej kokosowy i cukier połącz, dodaj namoczone siemię lniane i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.

Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, kakao i solą do mokrej masy, a następnie dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Masę przełóż do formy o średnicy 20 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu ostudź brownie.

Śmietanę roślinną ubij na sztywno z cukrem pudrem, a następnie wymieszaj szpatułką z pulpą mango. Masę wyłóż na ostudzone brownie.

KATEGORIA
STYL ŻYCIA
UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ

Zapisz się do newslettera

Aby zapisać się do newslettera, należy podać adres e-mail i potwierdzić subskrypcję klikając w link aktywacyjny.

Nasza strona używa plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie polityka cookies