Partnerzy wspierający
KGHM Orlen Tauron
Co piąte wielkanocne ciasto na polskim stole będzie wegańskie. Chcesz też spróbować, a nie wiesz jak? Podpowiadamy

Producent margaryny Kasia zapytał konsumentów o świąteczne wypieki

Jedna piąta Polaków deklaruje, że na Wielkanoc przygotuje wegańskie wypieki (bez jajek, śmietany, mleka i masła). Co trzeci z badanych w wieku między 30 a 39 lat zapowiada, że upiecze wyłącznie ciasta wegańskie. Bez ciast nie może się w to wiosenne święto obejść ponad 95 proc. Polek i Polaków. W większości domów serwowane będą co najmniej trzy wypieki. Badanie zostało zlecone przez producenta margaryny Kasia.

Przeczytaj też: Wegański majonez na Wielkanoc

Niemal każdy przepis zawierający produkty pochodzenia zwierzęcego można dostosować do wymogów diety wegańskiej. Wystarczy umiejętnie zastępować składniki. Sprawa jest dość prosta w przypadku biszkoptów lub bab wielkanocnych. A co z mazurkami? Czy zamiast popularnego mlecznego kajmaku można zrobić jego roślinną wersję? W sprzedaży są gotowe kajmaki na bazie napojów roślinnych, m.in. kokosowy. W domowych warunkach kajmak wegański można przygotować z większości napojów roślinnych. Wystarczy dodać do nich cukier oraz wegańską margarynę (jej bazą są zawsze oleje roślinne, ale w składzie może znaleźć się też tłuszcz zwierzęcy) i podgrzewać na niewielkim ogniu często mieszając. Kajmak można też zastąpić masą czekoladową lub karobową.

Co z sernikiem? W tym wypadku polecam ciasto na bazie naturalnego tofu. Można z niego przygotować desery doskonale naśladujące konsystencją i smakiem tradycyjny wypiek na bazie twarogu. Jeśli na wielkanocnym stole tradycyjnie gościł sernik na zimno, można zrobić jego roślinną wersję zastępując twarożki mleczne roślinnymi jogurtami – mamy do wyboru od sojowych, przez owsiane, kokosowe po fasolowe; żelatynę należy zamienić na agar i oczywiście zrezygnować z jajek. Takie ciasto nie dość, że jest wegańskie, to także pozbawione laktozy.

Robiąc zakupy przed świętami należy uważnie przyjrzeć się etykietom kupowanych produktów. Znalezienie wegańskich margaryn lub bloków do pieczenia nie jest już dziś trudne. Muszą być oznaczone logotypem „vegan”.

Przeczytaj też: Bezjajeczna jajecznica? Z tym produktem może być pyszna

Wegańskich inspiracji na wielkanocne wypieki można szukać na stronie jadlonomia.com, tam jest doskonały przepis na jogurtowy sernik. Jak przygotować wegański kajmak, podpowiada Mama Alergika Gotuje. Z kolei Atelier Smaku poleca przepis na migdałową paschę. Kilkanaście wersji sernika z tofu, czyli tofurnika znajdziesz u Weganona.

Zdjęcie: Elena Mozhvilo on Unsplash

KATEGORIA
PORADNIKI
UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ

Zapisz się do newslettera

Aby zapisać się do newslettera, należy podać adres e-mail i potwierdzić subskrypcję klikając w link aktywacyjny.

Nasza strona używa plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie polityka cookies