Ekspertki Koalicji Żywa Ziemia mówią o suwerenności żywnościowej i konsekwencjach wojny u naszego sąsiada
Trwająca już ponad miesiąc wojna w Ukrainie będzie miała ogromny wpływ na dostępność i ceny jedzenia nie tylko w Europie. Jak budować suwerenność żywnościową? Co stanie się z wielkimi przemysłowymi hodowlami zwierząt na terenach objętych walkami? Czy ekologiczne rolnictwo jest zagrożone? Czy Janusz Wojciechowski, komisarz UE do spraw rolnictwa, wspiera ekologiczne rolnictwo? O tym opowiedzą ekspertki Koalicji Żywa Ziemia – Dorota Metera i Justyna Zwolińska. Rozmawiała Agata Rzędowska.
Więcej o zielonych trendach w rolnictwie i żywności dowiesz się z następujących artykułów:
Adaptacja do zmian klimatu to także miejskie rolnictwo – nowa część raportu IPCC
Atlas Mięsa 2022. Polska ponosi wysokie koszty produkcji taniego mięsa
Argentyńska wołowina odejdzie do lamusa?
Mięso komórkowe, powinniśmy się zacząć z nim oswajać
Na farmie u Clarksona, czyli niełatwe życie rolnika celebryty
Zamiast hodowli kurczaków uprawa konopii. Rolnicy są zadowoleni